Thursday, December 9, 2010

(SET!) Consultation #1

Lavendra, Irfan Foner, Aman Wan

Ok, ini ialah entry yang pendek. Pada 2 Disember lepas, aman Irfan, dan Laven telah pun ke ofis PTS untuk tunjukkan progres komik masing2. Aman sebenarnya baru je nak cuti sem sebab aman baru habis praktikal, jadi aman masih tak banyak progres, tapi dalam masa 3 hari sebelum kitorg pergi ofis, aman cuba siapkan mana yang mampu. huhu.

Ini antara 12pages komik yang "paling" siap. huhu. Masih takde outline dengan hitam.

Kehadiran kat ofis Komik-M memang mendebarkan. ini kali ke-2 aman datang. Dulu dengan Bop dan Reja, di mana menyaksikan komik proposal aman di rejek. Jadi, kali ni aman agak berdebar. Lebih2 dengan kualiti yang belum siap sepenuhnya. Apapun, kitorg masuk dengan muka rileks dan tersengih2.

Sambil2 Laven dan Irfan menceritakan sinopsis komik Virus x Vaksin diorang pada Encik Wanzu, Aman macam biasa consult dengan Encik Zulfadhli tentang komik Set! aman.

Pic kredit to Encik Wanzu

Alhamdulillah tak ada re-do. Lagipun sebab aman belum siap sepenuhnya, jadi agak sukar editor nak komen. Jadi, aman ambil peluang untuk bincang tentang jalan cerita. Setakat ni, apa yang aman rancang diterima baik oleh editor. Memang aman excited! Yeah!

Inilah komik Virus x Vaksin~! Hebat! Oh, dan di sudut itu komik Shootz! 3 free~!!

Oh, kebetulan masa kitorang di sana, Reja pun datang sama. Dan kitorang dapat komik Shootz! 3 free dari encik Wanzu~!! So, nak mahalkan lagi kualiti komik ni, apa lagi, signature la~!! hoho.

"Keep The Cool Work, Aman!" -Reja yang super!

Lepas habis consult, kitorang singgah ke Bookcafe. Laven ada temujanji lain. Dia sekarang tengah hot dikalangan PTS One untuk melukiskan cover. Kagum2. Ipan, Reja, Aman dan Encik Wanzu merayau2 dalam Bookcafe sambil belek2 buku dan komik. Haha, encik Wanzu pun ambil peluang untuk buat video untuk Komik-M.



Kitorang (aman, ipan, laven) ditumpangkan Encik Alif ke stesen Lrt. Sebab kitorang nak gi KLCC. Asalnya nak tengok Rapunzel, tapi da lambat. Jadi, lepak Kinokuniya je. Sampai petang, baru balik.

*****

Apapun, haritu even sangat2 bermakna buat aman. Lebih2 dengan keadaan aman yang tengah down pada entry lepas, aman perlukan kekuatan untuk naikkan semangat. Dan berjumpa dengan rakan komik dan editor2 sangat membantu aman. Harap lepas ni aman lebih kuat dan dapat siapkan komik solo aman ni secepat dan sebagus mungkin. Terima kasih semua!

^________^

-out-

Sunday, November 28, 2010

Entri Loser

Sekarang ni, sudah 2 tahun blog ni dihasilkan. Ini buatkan aman terfikir. Apa yang aku dah lakukan selama 2 tahun ni...?

Aman akui, semangat aman sering tak putus sejak dari entri pertama aman, "Salam Awalan", di blog ni. Aman bersemangat untuk hasilkan komik, aman bersemangat untuk join aktiviti tentang komik.. tapi semangat saja tidak dikira sebagai kejayaan.

Selepas difikir dengan teliti.. aman tak lakukan apa2 dalam 2 tahun ni. melainkan 10pages komik antologi dan beberapa proposal komik yang bertukar ganti. Selain dari itu, aman hanya seorang yang penuh semangat saja. "semangat" sahaja..

well, bila aman buka Facebook, melihat setiap perkembangan rakan pekomik lama dan baru yang semakin improve dan maju ke depan, aman semakin rasa kecil berada dalam kelompok pekomik ni. Semua orang semakin eager dan bertungkus lumus dan hasilkan karya2 baru. Aman pula? yaa...penuh dengan alasan yang bertujuan menyedapkan hati sendiri..

........
........
........

sudahlah...saja je nak melepaskan rasa. tak perlu komen apa2. ini ialah entri di mana aman, mengingatkan diri sendiri betapa losernya diri ni.

Aman wan, kau tak cool langsung.

-out-

Sunday, November 14, 2010

Hyperman


Hoho, tujuan aman tulis entry ni bukan sebab aman sedang hyper, tapi aman nak promot 1 komik online dari Irfan Foner (pelukis Smash20) yang bertajuk HYPERMAN~!!!

Komik Hyperman ni berkisarkan tentang seorang pelajar lepasan SPM iaitu Hariri yang mencuba nasib bersama rakannya Tamim untuk berkerja sambilan di sebuah kedai serbanika yang diuruskan oleh seorang pengurus yang sangat terkenal dengan sikap tegas beliau. Komik ni akan mengungkap pelbagai kisah menarik dan penuh inspirasi sepanjang Hariri bekerja di sana.

Bagi aman komik ni sangat2 menarik! Punyai tarikan tersendiri dan setiap lukisan juga dilukis dengan baik dan terperinci. Setakat entry ni ditulis, komik Hyperman ni dah mencecah 930 followers (best kot komik ni! kalau x best, xkan punya ramai followers! hehe) dan sudah mencapai Kaunter(chapter) 4 sejak ia dirasmikan pada bulan Ogos 2010 di laman web Facebook.

Jadi, kepada peminat komik, selain baca komik jepun Onepiece dan Bleach, aman menggalakkan korang layan juga komik Hyperman ni dan jangan lupa untuk 'like' page Hyperman tu sekali. Sokong komik buatan tempatan! Korang mesti suka punyalah!

~Sila Klik Untuk Membaca~
Kaunter 1: Cari Kerja
Kaunter 2: Pengurus Roslan
Kaunter 3: Pekerja Baru

Kaunter 4: Hari Pertama Bekerja


Nantikan sambungan Kaunter komik ini di web page Facebook Hyperman!

-out-

Tuesday, November 2, 2010

Kerja! Kerja! Kerja!

T_________T
(sila jangan isi tempat kosong dengan apa2 huruf konsonan mahupun vokal, kerana ini ialah emoticon)

Wahhh~! Seperti yang korang boleh lihat, sekiranya blog ini tak di update berkenaan perihal komik, ini bermakna progress aman sememangnya lambat dan tergendala juga. huhu.

Semester ini agak sibuk bagi Aman. Walaupun tak ada kelas, tapi aman sekarang sedang praktikal di Batu Caves dalam company Interior Design. Jadi, masa aman untuk melukis adalah sangat2 terhad! (waktu malam sahaja, itu pun pagi2 kena bangun awal untuk pergi kerja)

Namun, at least aman masih boleh melukis sikit2, tapi kemudian masalah melanda lagi~! Aman kena siapkan thesis untuk project final year aman! (yeaa...dah final year! Ipan br 1st year, lambat giler kau. wahaha) Jadi melambak2 lah kerja yang aman kena buat, ataupun 'tangguhkan' sekarang ni.. huhu..

Sekarang ni, ada seminggu lagi untuk presentation thesis, dan sebulan lagi untuk habis praktikal. Ini bermakna aman akan kembali produktif pada awal bulan 12 ini! (korang boleh anggap ini sebagai alasan..huhuhu) Setiap hari memang aman nak sangat melukis, hope dapat la sambung komik2 yang tersadai kat dalam fail hitam aman ni secepat mungkin!


*_____*
DISEMBER! AKU DATANG!
(sebenarnya, tak perlu datang kerana bulan disember yang akan muncul sendiri.. jadi mari kita duduk goyang kaki tunggu bulan Disember itu ye~!)

-out-

Thursday, October 28, 2010

TITIK Official Movie


~ TITIK DVD Cover ~

Sudah lama aman war2 kan pasal shortfilm pertama (yang buat betul) aman bersama beberapa crew Dotfilm iaitu TITIK ni. Shortfilm ni telah ditayangkan 2kali pada AAD Film Festival di UIAM dan hari ini secara rasminya, TITIK officially di YOUTUBE~!!

Dulu kami diminta untuk hold shortfilm ni dari publish pada umum kerana ingat mahu jual pada pelajar universiti, tapi kerana berlaku beberapa masalah, tak jadi jual dan kami simpan saja. Aman mula terdetik untuk publish shortfilm ni setelah aman menyertai Afiq Deen (film maker) sebagai crew pembantu dalam menghasilkan shortfilm arahan beliau bertajuk MARIA. Ketika itu aman dapat belajar macam2 ilmu penghasilan video dari penghasilan storyboard hingga rakaman.

Afiq Deen sendiri minta aman publish TITIK ni kerana katanya, orang awam perlu tengok kalau kita nak tahu feedback dan perbaiki diri. Aman berfikir sekejap. Masa tu aman terdetik.

Bagi aman, kalau aman simpan shortfilm ni, tahap dan skill aman hanya sampai tahap ini saja. Kalau aman publish, at least akan ada orang kutuk dan komen, aman akan ada eager untuk buat sesuatu yang lebih baik dari ini. Dengan keizinan crew Dotfilm, aman publish kepada semua untuk tonton dan menang!.......ok, xde menang. tonton dan hayati je. ok?

~ TITIK Official Poster ~

SINOPSIS
Titik mengisahkan seorang pelajar universiti bernama Ain yang mementingkan sahabat dari ibunya. Pengertian sebuah "titik" mengimbau kembali kenangan manis bersama ibunya ketika beliau kecil. Namun, adakah Ain sempat menghentikan titik2 dosa yang telah dilakukannya....sebelum terlambat..?

~ENJOY~

TITIK TRAILER




TITIK OFFICIAL MOVIE




TITIK PARODY (BINTIK)


Thanks pada semua yang terlibat! Mak Ayah, Kawan2, Lecturer2, dan anda semua yang menonton dan menyukai TITIK~! Terima Kasih banyak2~!!!

^________^


-out-

Tuesday, September 21, 2010

(SET!) Watak Sampingan

Setelah seminggu cuti raya, hari ni ialah hari pertama kembali bekerja. Aman sangat2 tak berdaya nak pergi kerja. Pagi2, dah bangun lewat, pastu tengahari merentasi hujan lebat sampai terpaksa berT-shirt saja dalam ofis.

TAPI..

Walau hari ini dimulakan dengan perasaan yang malas, banyak perkara best telah berlaku!! Awalnya, aman dapat beli komik yang best, kemudian bertemu dengan rakan artis yang best, beli dvd yang best, dan keseronokan yang best! di mana aman akan ceritakan pada entry lain..

TAPI..

Yang paling best berlaku ialah, apabila aman pulang dari outing bersama rakan2 komik, aman buka laptop dan check emel... design watak sampingan aman juga telah diapproved oleh editor, enche Zulfadhli~! (yeah!) Bawah ni ialah rekaan watak sampingan serta komen dari enche Zul.


Waalaikumussalam Aman Wan,

Terima kasih dan selamat hari raya juga untuk Aman.
Saya berpuas hati dengan watak sampingan yang aman hantarkan, dan saya rasa aman sudah boleh mula melukis komik berdasarkan improvement yang sudah saudara tunjukkan. Selebihnya terpulang kepada inisiatif saudara sendiri untuk meninggikan kualiti lukisan saudara.

Aman sudah boleh mula melukis komik, tapi mulakan secara berkala, iaitu aman buat 10 keping buat pendahuluan. Kami akan tapis setiap 10 muka surat, cuma kali ni lebih kepada penapisan cerita. Saya yakin cerita saudara sudah ok, semua ni cuma untuk meyakinkan editor-editor lain juga.

Itu sahaja buat masa ini, ada apa-apa perkembangan bolehlah hubungi saya.
Teruskan berusaha!
- zul fadhli -


Alhamdulillah.. Mari sama2 berusaha~!! ^________^

-out-

Sunday, September 19, 2010

(SET!) Watak Utama

Ok, sejak perjumpaan aman dengan editor hari tu, aman telah pun buat re-design terhadap watak utama dan juga draft 10pages awal komik SET! tersebut. alhamdulillah, design watak baru dan draft tu diterima baik oleh editor. ini watak yang aman dah redo tu.. hehe..

Untuk watak Omit ni, aman masih mengekalkan sifat dia iaitu seorang yang cerewet dan metroseksual. Cuma aman tingkatkan umur dan penampilan dia nampak lebih matang dan tinggi. Memandangkan editor mahukan aman explore lagi dunia fantasi dan tonjolkan watak utama, jadi aman buat rambut dia bentuk star camtu. hehe. harapnya cukup menonjol la ni.

Watak utama yang bersama Omit ni ialah Dami. Untuk watak Dami, aman tak banyak ubah sebab aman sudah suka dengan watak bersahaja dan penampilan diri dia sebagai seorang yang sempoi dan suka bermain2. Tapi untuk watak ni, aman mudakan sikit umur dan penampilan diri dia. supaya lebih nampak kontras dengan watak Omit. Rasanya ini dah ok.

Sekarang ni, editor minta aman untuk design beberapa watak sampingan untuk melihat teknik aman menvariasikan watak. Dan aman dah siapkan watak-watak tu dan akan hantar pada editor dalam masa terdekat. Harapnya diterima. Aman akan updet info seterusnya tentang perkembangan komik SET! ni pada entry akan datang.

Wish me luck k! Yeah! Thanx guys!

-out-

Friday, September 17, 2010

Rahsia Unik

Baru je beli webcam. Ada sesuatu aman nak tunjuk. Tengokla video ni. Maaf kalau tak dengar suara, sebab aman berbisik je. Rekod jam 3.20pagi. Orang tengah tido. huhu. Ok, Enjoy~!



^__________^

-out-

Wednesday, September 15, 2010

Lovey Dovey Manhwa

Kalau dalam bab komik, aman biasanya layan semua genre. Tak kira lawak, lawan, cakap2, seram, (cuma robot2 je Aman kureng sket) dan termasuk la juga jiwang. Tapi aman x banyak baca komik jiwang sebab selalunya komik jiwang ni klise giler. Aman baca komik jiwang pun sejak baca komik Kaoru dengan Fakrul Anour dulu. Itu je.

Tapi sekarang gempakstarz dah banyak kaluarkan novel grafik jiwang dari jepun. Aman ada gak try beli, tapi mesti kecewa giler. Sebab jalan cerita sangat la poyo (hahaha) dan lukisan pon banyak main corak2 screentone je. Tapi aman ada follow 1 siri komik jiwang dari Usami Maki sebab cover dia nampak cool dan lukisan awek dia giler kiut~!

Nak diikutkan cerita, haritu aman gi kedai buku untuk beli komik Dr.Slump dan aman ternampak novel grafik baru tajuk Twinkle. Cover dia agak catchy dan lukisan dia nampak lain sikit dari komik jiwang atau komik shoujo yang biasa (xde la beza sangat, tapi ada la sikit...). Ada 3 siri. Aman memula xnak beli sebab kadang2, komik jiwang ni, cover je lawa giler, tapi dalam dia hampeh. Lebih2, aman paling x suke komik jiwang yang dalam dia ada lebih dari 1 cerita. Tapi last2, aman try beli gak. Mencuba nasib.

Aman beli pun, sebab aman tengok nama pelukis dia bukan nama jepun. Orang korea. Hmm..aman x pernah baca manhwa (komik) korea lagi.. Dan komik ni dalam dia cuma ada 1 cerita dan cerita dia sampai 3 buku. Mesti jalan cerita dia rumit sikit dan tak terlalu senang ke ending. Dan sebab yang paling utama, lukisan dia nampak kiut~!! hahaha.


SINOPSIS

Kisah cinta seorang gadis yang lebih tua dari si jejaka! Byul ialah pelajar kolej yang unik dan ceria. Hobinya melukis dan dia sering melukis gambar jejaka idamannya. Suatu hari dia menemui seorang jejaka yang serupa dengan lakarannya. Namun lelaki itu pelajar sekolah tinggi. Adakah Shi Hyuk takdirnya?

Kesimpulan lepas baca.....memang kiut~! haha. Okla. Even jalan cerita dia sama je dan klise... tapi aman suka watak2 dia. watak utama pompuan dia ni seorang pelukis yang berfikiran cam budak2 dan pervert. lawak gak ar lawak dalam komik ni. Citer dia tak terlalu jiwang sebab watak utama dia ni bukan seorang jiwang2 sangat. Dia lebih kepada lawak, persahabatan, dan cinta2 la jugak. Perasaan baca manhwa ni macam tengok citer2 komedi jiwang korea je. Lagipun, komik ni tak banyak main screentone je macam komik jiwang jepun yang lukis sikit, corak2 je banyak.. komik ni suke letak watak2 dan elemen2 kiut dalam dia. haha. Ok la, cool~! Aman rekemen komik ni untuk korang baca terutama peminat komik jiwang.

Jadi, dapatkan Twinkle sekarang ye~!! Nanti, aman ingat nak try gak wat komik jiwang komedi camni. hahaha, korang rasa aman mampu tak?

^__________^

-out-

Thursday, August 26, 2010

The Consultation

BT CAVES, 20 OGOS 2010- Ini ialah tarikh yang sangat ditunggu aman (sebenarnya, tak la tertunggu sangat sebab aman secara tak sengaja free masa tarikh ni untuk ke ofis..) sejak aman siapkan 40pages proposal komik SET! pada akhir bulan Jun hari tu. Aman dengan perasaan teruja, cuak, hepi, naik motor ke editorial ofis Komik-M.

Ok, sebelum aman nak cerita lebih panjang, aman nak beritahu trivia tentang pertemuan aman dengan editor Komik-M kali ini...

1) Ini ialah proposal komik solo aman yang ke-3
2) 40pages telah aman siapkan sebagai proposal
3) Editor tak tahu lansung berkenaan kedua2 trivia diatas.
4) Ketiga2 trivia diatas dinamakan kes "Berani Mati".

ok, sememangnya aman x dapat nak expect apa2. Aman hanya terbayang dua ayat saja waktu tu. "Ok, approved." dan "Hmm,redo lah". Tapi aman dah bersedia untuk hadapi kedua2 situasi. Kalau approved, memang aman akan tersenyum sepanjang hari sambil kepala membayangkan impian yang semakin hampir.. dan kalau redo, aman juga pasti akan tersenyum sepanjang hari sambil membayangkan impian yang pasti hampir nanti..

Aman parking motor betul2 depan ofis editorial. Aman betul2kan rambut, belek2 proposal komik yang aman dah print dan stapple.. Dalam fikiran aman memang bermacam2. Apapun, waktu tu, aman berharap, kalau terdapat rejection dalam karya ni, biarlah tiada siapa menjadi saksi. Biarlah menjadi rahsia antara aman dengan editor saja.

Aman pusing belakang untuk kunci motor. Vroom~! Reja dan Bop sedang tersengih. "aman~!" Mereka parking motor betul2 kat belakang motor aman... Gulp!... ^___^" ...kantoi~

*****

Dalam ofis editorial, Alif sedang letak toning pada Aviasi Fantasi 2, Enche Wanzu sedang edit cover Budak Takraw 2 bersama Jimi, dan Enche Zul (editor baru) sedang ada sesi consultation. Aman, Reja dan Bop duduk di meja consultation menunggu Enche Zul. Ofis editorial memang sangat cool~! Luas dan banyak meja. Macam dalam studio pula, tapi lebih best sebab masing2 sedang edit buku2. Cool giler~! Masing2 tekun. Aman diam2 je, sebab masih segan2 dengan staff2 PTS. Jadi, sedang aman menunggu, aman bagi Reja dan Bop untuk belek2 proposal komik aman tu...dan consultation tiba2 bermula...

*****
BOP
Bop membelek komik SET! tu. Sambil2 tu aman cerita sket tentang idea fantasi aman yang aman nak letak dalam komik tu. Bop cakap, "Apa yang senangnya pasal dunia fantasi ni, orang tak boleh nak persoal pun kalau ada benda2 x logik ni. Tengok, rumah ni mana logik, tapi ok je." (tak silap, ini yang Bop cakap. mana la aku ingat sebutir2 ayat dia..) Bop belek2 lagi. Bop terpandang satu lukisan teksi. "Aman, apa ni, ini teksi yang aku jumpa tengah jalan tadi ni. Tak fantasi pun ni." (lebih kurang camni la ayat dia jugak..) lalu diiringi gelakan wakaka..crew beliau sambil menari2 shuffle secara tiba2. (ok, ini aku tambah cerita)

REJA
Reja pun belek2 komik SET! tu. Reja tersenyum lalu ikut Bop menari shuffle juga. (aku tambah cerita lagi) Reja terpandang design watak utama aku. Reja cakap, "Mesti samakan. Kalau ada 2 orang watak utama, mesti sorang rambut pendek kaler hitam, sorang rambut panjang kaler putih.. selalu mesti macam tu.." Muka Reja nampak serius. Jadi, aman membatalkan niat untuk berloyar buruk dan aman pun hanya tersenyum saja.

EN. ZUL
Enche Zul ajak duduk dan bincang. Tanpa segan silu, enche zul cakap, "Ini untuk rujukan akan datang ye.. Panel komik ni padat sangat la. Terlalu penuh sangat. Kena ada beberapa page yang full. Biasanya panel untuk Komik-M dalam 5-6 dah ok." Enche Zul belek2 lagi.. "Hmm..kalau jalan cerita... jap, saya tanya wanzu camner.."

EN. WANZU

Enche Zul memanggil Enche Wanzu. Kehadiran Enche Wanzu sememangnya memberi aura cuak seperti kemunculan Chief Editor dalam komik Bakuman. Enche Wanzu dengan confidennya cakap, "Amannya komik ni padat la. Tak relaks. Komik untuk kanak2 kan? Kanak2 nak baca kena santai2, ini padat sangat. Jalan cerita ok. Tak payah lukis sumer panel ada background. Lukis 1 panel besar full background dan yang lain2 sket2 je. Kalau sumer full background nanti pembaca keliru. Aman masih banyak buat close-up panel. Tak free. Terlalu banyak zoom in. Cuba zoom outkan sket untuk bagi nampak scenery." Lalu enche wanzu buat gaya tangan untuk zoom out dan zoom in.

Dia sambung lagi, "Aman buat komik dunia fantasi, tapi awal2 aman tak tunjuk pun ini dunia fantasi.. Kalau ada arnab tidur ada buku atas kepala ni masih tak cukup fantasi. Risiko kalau aman buat komik fantasi ni, kena la tunjuk dunia dia yang sebenar. Macam Dr.Slump, awal panel ada matahari senyum. Orang dah tau itu dunia fantasi. Aman sepatutnya ada blue print dunia komik aman ni. Aman patut tunjuk kat awal2 panel komik."

Enche Wanzu tengok karakter. "Ini watak2 utama ni sama je. Tak menonjol. Badan dia sama je. Tak ada tinggi, gemuk. Cuma tukar rambut, pastu pakai cermin mata. Aman kena variety kan watak utama supaya lebih menonjol dari watak sampingan." dan beberapa lagi komen2... aman tunduk saja. Tak berani bertentangan mata dengan enche wanzu, enche zul, jimi, bop, dan reja.. (wah,.ramai juga saksi.. TT___TT..)

EN.ZUL (lagi)
Enche Wanzu menyambung kerja editing. Enche Zul ambil alih semula. Komen enche wanzu tadi sudah disimpulkan menjadi "Hmm,redo lah.". Aman tenang. Tak terkejut sangat. Sebab ini risiko yang aman patut dah expect bila buat kerja "Berani Mati" macam ni.. Aman belek komik sendiri. Aman sebelum ni sangat konfiden komik aman ni akan diterima. Aman rujuk semua Komik-M untuk playsafe dengan konsep dan idea komik aman ni. tak terlalu biasa, dan tak terlalu extravaganza. Aman mungkin selamat dengan idea, tapi aman masih lemah dalam skill berkomik. Apapun, aman angap ini sebagai proses belajar. Kejayaan bukan datang dengan sepetik jari kan?

Sebelum aman redo semula komik ni, aman mengambil peluang untuk bertanyakan beberapa pendapat dan idea kepada enche zul. beberapa input yang aman dapat dari beliau, "Kalau nak buat full panel, letak kat awal2 komik, sebagai pengenalan. Watak dah ok, tapi varietykan lagi. Panel masa aksi lawan bagi senget2 sket. Jangan petak2 sangat panel. Rigid sangat nanti. Garisan efek pun kena kemaskan lagi. X perlu terlalu banyak garis. Dialog lak kalau boleh jangan terlalu banyak. Bagi pembaca rehat. Ada page yg perlu untuk banyak dialog dan ada page yang lebih baik sikit2 saja. Kalau tak, pembaca akan jadi penat untuk baca setiap dialog panjang. Kalau ada dialog yang panjang2 pun, pastikan pecahkan ia kepada 2-3 bubble. Jadi tak nampak padat sangat." dan beberapa lagi komen yang banyak membantu aman untuk memperbaiki komik aman ni.

*****

Dengan itu, aman pun pulang kembali ke tempat kerja (aman sekarang sedang praktikal di Bt Caves). Ingat nak singgah Bookcafe tapi tak jadi sebab tadi janji dengan bos untuk keluar 30minit saje, tapi sudah sejam setengah di opis PTS. Aman naik motor, diiringi Reja dan Bop merempit di tengah kota gombak... (yeke ke kota...)

*****

Dan seperti sedia maklum, nak taknak, aman kena redo keseluruhan komik aman ni. Dari design karakter, panelling, dan jalan cerita. (Jalan cerita kena ubah mengikut panel dan limit pages Komik-M) Memang kerja yang banyak, tapi serius cakap, aman x rasa sedih. Aman cam lagi teruja. Aman semakin nampak kelemahan aman dan diberi peluang untuk lebih improve. aman akan gunakan peluang ni sebaik mungkin!

Kesimpulan untuk hari tu, aman cuma boleh cakap (atau taip dlm status Facebook),

Eksperimen "berani mati" hari ini mmg betul2 'mati'. haha. Tapi ia permulaan 'hidup' yang lebih kuat! Yeah! Berusaha Aman Wan~!!!


-out-

maaflah entry kali ini aman tak upload preview komik aman. TAPI akan datang komik tu aman akan upload di Facebook aman. =)


Friday, August 20, 2010

Proposal Ke-3

Salam semua, aman dah lama x update pasal kehidupan aman dengan dunia komik. huhu. seperti yang aman pernah beritahu (kalau korang perasan) aman sudah siapkan komik solo aman hingga 40 pages. Yup, 40 pages. Even ada lopong2 ( ada panel yang aman x lukis) tapi itu ialah kuantiti yang banyak untuk dilukis sebagai proposal komik baru aman. Yup, PROPOSAL komik baru.

Dulu aman ada 1 masalah yang aman rasa ramai juga pelukis2 pernah alami. iaitu cepat bosan pada 1 cerita. Aman selalunya, akan create 1 cerita dan bila dah lukis separuh, mesti tukar citer lain. TAPI, ini bukan alasan aman untuk menghantar proposal komik baru kepada komik-m. jom, aman cerita apa dan kenapa aman tukar proposal komik aman sebanyak 3 kali.


JEE JESTERIni ialah proposal komik aman yang pertama pada Komik-M. Menceritakan kisah suka duka seorang badut dengan geng2 sarkisnya. Aman cuba menaikkan isu2 kekeluargaan dan isu2 yang sering di alami oleh kanak2. Proposal komik ini berjalan lancar. Perbincangan telah dibuat, emel telah dibalas, sehinggakan komik ini sudah diberikan lampu hijau untuk dilukis sepenuhnya. TAPI, masa aman melakukan draft untuk melukis komik ini, aman baru sedar sesuatu. Masalah yang sangat penting. Aman terlalu pentingkan jalan cerita, dan isu dalam komik ni sehinggakan aman terlupa tentang teknikal atau budaya kehidupan badut itu sendiri. Aman melakukan banyak rujukan utk memahami bagaimana kehidupan seorang badut di sarkis, bagaimana tentatif program sarkis diadakan, siapa yang bertanggungjawab dalam setiap program sarkis, dan lain2 masalah ynag aman sendiri tak dapat jawab. Untuk menjawab soalan ni, aman kena pergi sendiri ke sarkis dan melihat dan rasa suasana dan kehidupan sekeliling yang berlaku disana. Oleh sebab itu, aman hold komik ini sehingga aman ada keyakinan dengan jalan cerita yang sedang longgar sekarang ni.


HERO SEKOLAHYa, ini ialah proposal komik ke-2 aman. Dengan menggunakan stroke yang baru dan jalan cerita yang lebih simple, Hero Sekolah ni mengisahkan kehidupan 5 sekawan yang akan menempuh pelbagai kisah paranormal di penempatan mereka disamping mengetengahkan elemen persahabatan antara mereka berlima. Komik ini ialah komik yang aman sangat suka dan berharap untuk diterbitkan. Bagi aman komik ini memang jiwa aman la. Komik ini berjalan agak lancar. Sudah bersedia untuk dilukis sepenuhnya. TETAPI... ketika aman melukis page awal komik ni, aman dapat detect sesuatu. skill melukis aman masih lemah. Aman lemah dlm perspective view, melukis watak pon ambil masa lama, dan beberapa lagi kelemahan yang aman rasa akan memburukkan komik yang special bg aman ni. (ya, korang boleh simpulkan semua ini alasannnnn~) Jadi, aman hold dulu komik ni sehingga lah aman betul2 yakin dengan skill aman untuk terus melukis komik ni.


SET!Yup, ini proposal ke-3 komik solo aman. Bertemakan dunia fantasi dan aksi, komik ini lebih santai, stroke yang lebih fleksible, dan jalan cerita yang sesuai untuk kanak2. Aman sangat seronok melukis komik ini. Sehinggakan aman sudah pun siapkan 40pages sebagai proposal. huhuhu. Aman mahu mulakan dunia pekomikan aman dengan komik SET! ni. Semalam, bersamaan 20 Ogos 2010, aman telah pun berjumpa editor Komik-M untuk dapatkan komen dan approval. Neway, banyak benda aman akan ceritakan berkenaan sesi consultation tersebut, dalam entry blog akan datang.

Buat masa ni, aman simpan dan develop je setiap komik ni dari segi jalan ceritanya, mana tau 1 hari nanti tiga2 proposal akan berguna juga untuk projek komik aman akan datang. So, aman akan citer lebih lanjut pasal komik SET! ni dan aman akan update selalu perkembangan komik ni dalam blog. (kira xde la blog ni mati..huhu)

So, wish me all da best~!! Berusahalah Aman Wan~!!

-out_

Tuesday, July 6, 2010

BINTIK - Titik Parody

Pertama sekali, aman nak ucapkan jutaan terima kasih lah pada mereka2 yang bagi ucapan selamat pada Hari Jadi Aman yang ke-19 (hihihi) pada 1 Julai lalu. Haha, aman sangat hargai ucapan korang~!! Doakan aman sentiasa sukses ya!

Hah, entry kali ni sebenarnya aman nak kongsi dengan korang hadiah hari jadi yang aman dapat dari kawan2 aman yang best n sengal2 lutut nih~!! haha. Kalau korang masih ingat, aman pernah menghasilkan shortfilm bertajuk TITIK dimana aman sangat berpuas hati dengan penerimaan penonton terhadap shortfilm ni. Aman masih belum publish lagi shortfilm ni secara terbuka di internet, jadi kepada sesiapa yang tak tahu tentang shortfilm tu, boleh tengok trailer ni:



Haaa.....dan apa kaitan shortfilm aman dengan hadiah hari jadi dari mereka? haha, sebenarnya, mereka ni, KayDee, Inas, KakTi, dan Husna telah menghasilkan shortfilm parody TITIK yang bertajuk BINTIK bersempena besday aman tu. hahaha, parody ni memang kelakar! Bagi yang pernah tengok shortfilm TITIK sebelum ni, korang mungkin lebih faham jalan cerita dan lawak dia. Sejujurnya, pada detik 12 malam besday aman tu, aman sangat enjoy menonton shortfilm ni. Terharu ada gak sebab diorg sanggup buat sumer ni. huhu. Aman tatau nak cakap apa, cuma terima kasih banyak2 kat korang dan juga rakan2 yang lain. Terima kasih banyak~!!!

Jadi, dengan bangganya, aman persembahkan hasil kerja gadis2 sengal yang bertajuk BINTIK~!!



-out-

p/s-- pada sesiapa yang pernah menonton kesembilan2 shortfilm di AAD FILM FESTIVAL, korang akan perasan beberapa elemen dari shortfilm2 itu diserapkan juga sebagai parody selain TITIK. =) Hasil kerja yang brilliant~!!

Sunday, June 13, 2010

Scary Ever After

Minggu lepas aman ada lepak kat Alamanda, Putrajaya. Tujuan nak tengok Prince of Persia, tapi sebab kami sampai awal, jadi aman singgah ke MPH untuk survey komik-komik baru. dan aman terjumpa ini, Scary Ever After karya John Ho~!!

Sejak aman menjejakkan kaki ke Anugerah PEKOMIK dulu, aman sering tertanya, best sangat ke komik Scary Ever After ni sampai memenagi anugerah Penulis Terbaik dan Komik Baru Terbaik pada petang anugerah tu.

Selepas baca komik ni, memang aman sangat2 salute~!!

1st impression aman kat komik ni sangat baik. Kualiti komik ni sangat la bagus. Jenis kertas dan cover dia sangat menarik la. Lukisan yang realistic dengan mainan shadow hitam putih yang sangat berkesan! Aman belek2 komik ni lepas baca. Teringin untuk baca lagi dan beli komik2 yang bagus macam ni. Memang berbaloi untuk dibuat rujukan dan koleksi.

Komik ni sebenarnya ialah kompilasi kisah2 seram (macam citer Dari Alam Angker) yang dibawa dengan gaya yang realistic dan smart. Kalau nak ikutkan sebenarnya, beberapa cerita dalam ni agak klise dan tipikal, contohnya, pasal werewolf, orang tua misteri kat sekolah, rumah berhantu.. TAPI, entah kenapa walau aman dapat mengagak plot beberapa cerita ni, aman masih sangat teruja dan seronok baca. Mingkin sebab cara pembawaan komik ni yang sangat menarik buat aman tak kisah pun pada klise tu. Selain tu, ada juga beberapa cerita yang aman tak pernah baca macam Fairyland dan The Chalk Ring (cerita feveret aman, sangat seram!).

Jadi memang tak heran untuk pelukis komik ni, John Ho (gambar diatas) memenangi anugerah2 tu. Tahniah! Oh, untuk tidak mengelirukan pihak yang lain, komik ni boleh didapati dalam dua cover yang berbeza. Red and blue version (seperti gambar di atas). Aman beli yang red version sebab nampak macam "komik" berbanding blue version yang agak macam cover "novel". Tapi tak kisah apapun cover dia, isi dalam komik ni sangat terbaik.

Korang boleh hubungi dan melihat perkembangan John Ho di blog beliau, http://artwhizkids.blogspot.com/ dan jangan lupa dapatkan komik Scary Ever After kat kedai MPH yang berdekatan~!! (sebab publisher dia MPH, maybe ada juga kat POPULOR or KINOKUNIYA..)

Sebelum tu, korang leh hayati 3 pages preview karya John Ho dalam komik Scary Ever After yang bertajuk The Chalk Ring ni. Cool~!!


-out-

- Semua gambar diambil dari laman facebook John Ho~!

- Argh~!!! Komik-M kat MPH alamanda sangat2 susah nak jumpa!

Wednesday, May 26, 2010

Komik Solo

Yeah~! Adalah benar belaka apa yang dikatakan oleh mamat di atas. haha. Bermula 1 Mei yang lepas, aman dengan nekad sudah pon mula melukis komik solo aman dengan serius dan benarnya. Selama ni, aman terbabit dengan banyak tugasan di Universiti dan aman terlalu takut untuk memulakan komik solo aman sebab terlalu mengejar kesempurnaan dalam karya.

Tapi aman kemudian terfikir, Sampai bila aku nak sketch2 dan rangka2 komik je ni? ditambah pula dengan soalan2 lazim dari kawan2, Wes, komik ko bile nak siap?? (Sejujurnya.. bila nak buat?..) Jadi dari situ aman nekad untuk menggadaikan senang lenang aman dirumah dan berkerja keras melukis komik aman ni dengan serius~!!

Ya? Apa?

Oh, yes~!
Kenyataan diatas memang sangat poyo. wakaka..crew~! (gelak gaya Bop)

Tapi tak salah mencuba. Dan hasilnya adalah positif setakat ni. Lepas je aman lukis page ke-3, aman semakin teruja untuk lukis page2 seterusnya~! Ketika entry ni di tulis, aman sudah menyiapkan page ke-21. Weeee~!! (errr...sikitkan..)

Huhu..pada awalnya, aman bajet untuk siapkan 1 buku komik solo aman ni dalam sebulan, bermakna sehari (weekdays) aman kena siapkan 5 pages. (BAJEEETT~!!!!!!) Dan seperti perkataan dalam kurungan disebelah, aman sangat bajet.......hanya mampu lukis 1 page sehari...huhu..

Rasanya aman patut tingkatkan set pages aman sket dalam 2pages sehari, tapi depend pada kemampuan aman. Lebih2 cuti ni juga aman terlibat dengan kerja2 illustrasi buku kanak2, komik antologi dan ulang kaji berkenaan interior design. (preparation sebelum masuk praktikal julai nanti..)

Buat masa ni, semangat aman masih seronok melukis komik solo aman ni. Sampaikan kadang2 aman tersalah inking di beberapa tempat.. adoiyaiii..huhu~!

Apapun, aman berharap semangat aman ni akan berterusan, sebab untuk lihat komik sendiri di publish memang impian aman dari kecik, dan tentunya impian semua pelukis komik di luar sana. Jadi, dengan kemampuan aman ni, aman akan cuba tekan minyak sket untuk siapkan dengan berhemah! Aman bajet dalam bulan julai akan siap komik ni. Aaammiiin~!

Aman buat entry ni bukan nak memberi janji kosong kat kawan2 aman yang tunggu komik aman untuk siap, tapi entry ni dibuat juga dengan sebab memberi tekanan kat aman sendiri untuk siapkan dalam masa yang aman dah tetapkan. Bila dah ada tekanan, ditambah dengan perasaan teruja melukis, aman harap semua akan berjalan dengan baik.

Teruskan perjuangan Aman Wan~!!

-out-

Tuesday, May 18, 2010

Baju DIY

Nampaknya, semakin ramai orang kurang berblog lagi. Lebih2 bila di facebook segala application boleh buat, dan respond dari kawan2 lebih pantas berbanding blog. Tapi bagi aman, aman masih nak blog aman ni "hidup", supaya satu hari nanti, aman senang nak renung sejarah diri aman dalam pembabitan dunia komik kat Malaysia ni. hehe.

Aman sebenarnya ada banyak benda nak cerita dalam blog ni, tapi aman terpaksa hold segala cerita2 aman ni untuk 2-3 bulan lagi. Cuma apa yang penting sekarang, komik solo aman sudah pun bermula sejak 1 Mei haritu. weeeee~!!

Cuma aman tak banyak masa, sehari cuma 1 page saja aman boleh lukis dan ink, dan buat masa sekarang, aman dah siap ink 16pages komik soo aman tu. harap kerajinan aman ni akan terus konsisten. aaammmiiin~

Neway, untuk blog kali ni, aman korek balik video aman SETAHUN yang lalu (saat daku kurus dan tak kacak..hik3) ketika aman dengan rumate aman ada plan nak design baju, jadi kitorg pon buat la demo skit. Aman guna lukisan komik aman (komik page di atas ni..) untuk design baju tu. haha.

Camner penghasilan dan akhirannya? Tengok je video yang poyo nih. huhu. Hmm..dah lama tak buat Vblog ek.. hik3~!

Sunday, April 25, 2010

Komik Review #2

Oklah, aman mmg tatau nak updet blog ni dgn topik apa. Yang penting skang, aman tgh cuti! Weeee~!! Memang aman akan fokus dengan dunia komik aman! Hope aman akan dapat updet blog ni selalu dengan preview2 karya yang aman dah lukis lah. Kali ni, aman nak buat lagi review komik dari Komik-M~!!

Ditegaskan kepada semua, setiap review yang berada di blog ini adalah pendapat PERSONAL. Anda mungkin bersetuju dengan aman, atau tidak. Jadi, untuk tahu kebenarannya yang sebenar, sila beli sendiri dan nilai. Lagi sekali ditegaskan, ini adalah pandangan PERSONAL aman sebagai pembaca. cool~!
******


TAJUK: Meon
PEKOMIK: Jas
SINOPSIS & PREVIEW: Sila Klik Utk Baca Ye~!

KOMEN: Komik yang agak catchy~! Bagi aman, cover dan belek2 sket isi dalam, dah cukup buat aman tertarik utk beli. Stroke yang sangat unik dan jalan cerita yang bagus! Even aman budak kampung, tapi, aman sendiri tak pernah main perang terung manggor. huhuhu. Tapi, bagi aman, lebih best kalau konflik2 di lebih kan sket. sebab jalan cerita dia agak 'aman damai' seperti kampung. huhu. klu ada banyak lagi konflik2 mesti lagi cun. Stroke aman tak perlu komen sebab stroke ni memang memikat animator untuk menjadikan Meon sebuah siri animasi yang baik kelak. All the best pada Jas~!




TAJUK: Dear Yayah
PEKOMIK: Ard One & Farihah Iskandar
SINOPSIS & PREVIEW:
Sila Klik Utk Baca Ye~!

KOMEN: Bagi aman, kemunculan komik ni memang sesuatu yang dinantikan pada peminat siri novel Dear Yayah tulisan cik Farihah Iskandar. Even aman tak pernah baca novel Dear Yayah, tapi aman masih lagi enjoy baca komik ni yang banyak menunjukkan fenomena yang berlaku di sekolah berasrama. Haha, teringat lak dulu2. Lukisan yang kemas oleh Ard One dan jalan cerita yang OK dari Farihah Iskandar. Aman suka, tapi taklah teruja. Sebab cerita kehidupan seperti ini bukan genre yang aman minat. Dan, apa yang aman janggal, ialah watak2 dalam komik ni. aman agak susah nak cam watak2 perempuan dalam komik ni. Sebab muka mereka agak sama. Dan, aman lagi suka kalau mereka ni dalam asrama, tunjukkan je rambut. (diorg pakai serkup). Sebab aman tengok, banyak je komik-m lain yang lukis watak tak bertudung. Lagipun babak di asrama cuma sekejap saja. Jadi, aman rasa tak mengapa. Hanya pendapat.. bagaimana ye enche Wanzu dan Alif..??




TAJUK: Ardh
PEKOMIK: Ayiemz 01
SINOPSIS & PREVIEW:
Sila Klik Utk Baca Ye~!

KOMEN: Err..aman perlu jujur di sini. Aman tak faham komik ni. huhuhu. Rekaan cover page dan konsep cerita bagi aman dah sangat smart~! Memang aman menantikan komik ni dulu. Tapi aman agak kecewa bila aman buka isi dalam. Lukisan komik ni seolah2 macam hendak cepat, dan aman tak dapat bezakan latar dan watak. Disebabkan cerita ini juga 100% berkisar tentang dunia lain, jadi, haiwan, manusia, pokok, semuanya dalam rangka yang asing. aman tak dapat bezakan yang mana kapal angkasa, yang mana orang. Pada awal cerita juga aman tak pasti yang mana watak utama dan yang mana perlu diberikan fokus. Aman tahu pelukis komik ni, Ayiemz adalah seorang yang berbakat, cuma aman sebagai PEMBACA, aman masih keliru dengan cerita komik ini. Aman sudah baca 2 kali untuk fahamkan. Pening. Aman akan try untuk kali ketiga nanti. Diharap sambungan komik ini akan lebih baik. Maaf, komen jujur dari pembaca.


******

Komen2 di atas ialah komen PERSONAL aman terhadap komik2 yang aman dah baca. Diharap korg tak trerpengaruh dan terus support dan beli komik-m. Memang berbaloi untuk dikumpul~! Review2 komik2 akan muncul lagi nanti.

-out-

Friday, April 9, 2010

1.5 saat di TV9

hahaha..dalam entry aman sebelum ni, ada sebut pasal TV9 dtg semasa aman diinterview di atas pentas aktiviti PTS. Jadi, ni la video Kawan@TV9 yg ada muke aman. Even cume 1 saat setengah, tapi kira ada gak ar. hik3~



vid kredit to PTS.TV~!!

-out-

p/s-- ipan mesti hepi gile sebab video ni byk promote komik dia. hehehe

Saturday, April 3, 2010

Pekomikon 2010


Wahaha. Nampaknya, selepas pertemuan bersejarah di pesta buku 21hb aritu, aman nampaknya masih lagi seronok utk bertemu dengan ahli2 pekomik. Jadi, pada tarikh 28hb (hari terakhir pesta buku) aman buat kali kedua penyaksikan Pekomikon dan Anugerah Pekomik 2010~!! Disamping berjalan2 dengan kawan2 dari UIA lak. hehe. So, untuk entry kali ni, aman akan selit2 dengan video. Jadi pastikan internet anda dalam keadaan aktif (dan tidak bermanja2) disaat buffering video dalam blog ni kelak. So,lets da story begin~!!

Seperti biasa, kami bertolak dari UIA dalam pkul 12 ke PWTC. (Janji sebenar pkul 10..biasalah kita kn melayu..hik3) Perjalanan kali ni aman ditemani oleh Ajiz (Si Player), Inas (Si Budak Kecik), Balqis (Si Pelakon Airmata) dan KayDee (Si Blurr) yg juga membantu dalam sesi rakam merakam ni. hehehe.

Sesampai je kat PWTC, aman dengan sekali lagi penuh bangga membawa mereka berjalan disekitar Pesta Buku........dan sesat (lagi). Setelah bertanya dengan abg penjaga, akhirnya arah tuju kami jelas balik. huhu. sori la, daku lebih suka berjalan ikut naluri saje. Kemudian masa aman berjalan, aman teringat, aina ada beritahu aman yang beliau akan join abg2 karikatur yg telah aman sebut dlm entry lepas. Jadi, kitorg pon, mula2 melawat booth karikatur untuk terjah~!! dan,YAA~! beliau ada sedang khusyuk melukis karikatur dan kemudian tersengih2 kodok pabila nmpak kitorg. hehehe~!



Setelah bertemu dengan ainaa, (beliau sudah pandai jaga diri) aman bawak diorang pergi ke dewan Kedah dimana Pekomikon berlansung. Depan dewan je aman dah jumpa aviltone dan juga enche wanzu yang juga tersengih2. hehe. masuk2 dewan, WAHHH~ ramai lagi artis2 pekomik yang aman hanya tengok kat facebook dan pergh saja. (dulu aman masih baru, jadi x berapa cam..huhu) Aman jumpa Bop, Jimie, Poyo dan Emi, Alif dan ramaaiiiii lagi. (klu nak list sorang2, agak ramai ye kawan2).

Aman amek tempat duduk dan Kaydee mula merakam! Masa kitorg masuk tu, sesi bersama Comix21 sedang dijalankan. Kelihatan enche Apai sedang petah memberi ucapan disamping enche Zamzami, Tarakucha dan Hamzi yang sedang mempromosi komik sulung mereka di Comix21~! Cayalah!!



Selepas sesi Comix21, tibalah giliran feveret team publisher aman, iaitu Komik-M~!! Forum dibawakan oleh enche Wanzu, Jimi, dan Alifstyle~! Mereka dengan cool nya menerangkan definisi, misi dan visi Komik-M, diselangi komik2 yang telah dihasilkan oleh syarikat tersebut. Selepas tu, mereka jugak ada membongkar beberapa buah komik yang bakal terbit selepas Pesta Buku nanti~!! Pehhh....aman sangat3 jeles! Semakin ramai dah mula kehadapan dengan komik2 yang menarik! aman je masih x bergerak2....ahhhh!!! Cuti 3 bulan nanti aman akan pastikan at least 1 buku bakal dipublish~!!! Yarghhhhhhhhhh~!!! (jadi gile jap kerana teruja)



Sesi Komik-M berakhir dalam lebih kurang pkul 1 lebih. Jadi aman dengan kawan2 amek masa ni untuk jalan2 ke pesta buku. (target perjalanan menuju ke booth PTS.. weee~!!) Tapi sebelum2 tu kitorg melawat kembali ainaa, dan kat situ jugak aman bertemu dan berbual dengan pekomik2 yang hebat2 seperti enche Wanzu, Tangh, Bop, dan enche Poyo. Hoho,sangat cool~!!



Macam biasa, untuk pergi ke booth PTS, kitorg kena lalu jejantas yang panjannngg~! Dan otw nak sampai ke jambatan tu, terserampak lak dengan seorgan ahli silap mata yang berbakat besar dalam segala2 perkara seni iaitu Orang Kuat, Alifstyle~!! dan apa yang x sangka, pertemuan dengan Alif di situ membawa kepada pertemuan kami dengan.......!!!!!! (tengok la video~)



Macam biasa, (tak biasa langsung!) keadaan sememangnya sesak di booth PTS~! Mentang2 hari ni hari terakhir, ramai2 pembaca, pembeli, penjalan2, bersesak2 dengan gumbira dan ria di setiap rak2 buku. Aman juga x melepaskan peluang untuk bersama2 mereka bergumbira menjadi pensesak jalan. Destinasi yang di tuju, tentulah Komik-M~!! (takkan booth Dr. Rozmey kot..) Haha, memang heaven bila nampak banyak komik2 yang banyak camni kat umah aman. hehehe. Aman sebenanrnya nak beli Aku, Kau & Bola. sebab hari tu boleh lak ter-miss tak beli. dem it~! Patut la x goal! (merepek apekah...) Hah, paling seronok tengok, banyak juga komik2 yang semakin berkurangn akibat dibeli oleh pembeli dengan rakusnya. Terutama sekali komik Smash20 yang kelihatan hanya ada SENASKAH je kat rak buku~! Woah~!! Sold Out tuuu! Cool lah Ipan!!



Lepas dah lepak2 kat bahagian komik, aman dengan Kaydee pon pergi ke bahagian Novel PTS. (kengkawan lain gi merempit ntah mane ntah..jadi tinggal kami berdua) Kaydee cakap dia minat buku sengal2, dan sebab aritu aman ada beli novel Diari Mat Despatch karya Bahruddin Bkri, aman pun rekemen kat dia. Hoho, nampaknya, Kaydee memang minat dengan novel diari tu. So, dia decide nak beli 1 untuk koleksi dia gak. Aman ada rekemen novel Karipap-Karipap Cinta, tapi dia kata dah banyak sangat buku yang sama dengan aku nanti. haha,betul gak tu. Orang kate, lebih baik kita hidup berkongsi2, baru lah kreativiti boleh berkembang~! (sape yang kate?) NAK DIJADIKAN CERITA...tiba2 kelibat Bahruddin Bekri muncul di depan kitorg. Kaydee yang teruja dapat bertemu penulis buku pujaan nya jadi tak tentu arah. (hahaha..jgn cube nafikan kaydee.. ini realiti!) Jadi, dengan sifat teruja beliau utk bertemu dengan enche Baharuddin, kami memulakan misi "Stalking Bahruddin Bekri" serta merta~! Roger, bergerak!



Dan selesai misi Stalking Bahruddin Bekri, kini misi Karipap-Karipa Cinta pula menyerang~!! Dalam aman jalan2 tu, skali aman terdengar ada suara orang menyebut nama aman. Toleh2, woah, kak husna rupanya. (umur dia berapa ek.. betulkah betul2 'kakak'..? hmm..) Sempat gak berbual2 dengan watak novel Karipap-Karipap Cinta ni. Kak Husna memang sporting. Dan kitorg sempat gak menangkap gambar untuk kenangan! Wee~! Demam Karipap-Karipap Cinta masih lagi tak habis, bila kami kemudian didendangkan dengan persembahan Blues Bukit Bintang (nyanyian Bart Rasta dlm Karipap-Karipap Cinta) dari Pentas Aktiviti PTS~! Tuan Nazri M. Annuar selako penulis juga ada bersama~! Sangat respek dengan beliau kerana dapat hasilkan novel yang sangat9 best dan kelakar~!! hehehe~! Cool~!!



Kitorg memang xde keje laen. Asyik pusing2 kat booth PTS je. huhu. sambil2 tu, aman pon dalam dilema utk membeli buku. sebab duet bukan ada sangat pon. (dah pokai dah daku..huhu) Tapi akhirnya, aman pon wat keputusan utk membeli novel humor PTS seterusnya, 10 Juta Pulus. Masih belum baca lagi. Tapi harap dia selawak Karipap-Karipap Cinta. hehe. Then masa aman ronda2 tu, ternampak lak Sitrahaslee (pelukis takaza) tengah belek2 komik. aman pon gi la tegor n borak2 jap. Memandangkan hari ni ialah giliran dia lak utk sesi tandatangan dengan peminat. cool~!!



Jam masa tu dah nak pukul 3. Sepatutnya skang lah masa untuk sesi tandatangan tu bermula. tapi sebab kitorg x solat lagi, jadi kitorg decide utk carik surau yg terdekat (jauhhh kott~) utk solat zohor jap. Masa nak kuar tu, ternampak enche Jas berlari2 anak utk cepat ke booth PTS. Go..Go..Meon~!! (tetibe je...) Dah lepas solat, memang aman bergegas ke booth PTS. hoho,tengok2, ada Aviltone, Bop, Reja, dan Sitrahaslee khusyuk dikerumuni peminat2 komik~! Yang peliknya, ramai org mengerumuni mereka, tapi jarak mereka dengan pekomik2 tu nak dekat 1 meter. (Camner nak tengok org melukis kalau berdiri jauh2..) Apapun, keadaan sangat meriah carrey (bak kata poyo) ketika itu. sangat best~!!



Lepas dapat otograf Bop dan Avil, ingat nak gi mintak kat Reja and Sitra lak, tapi mereka sedang dikeremuni dengan ramai peminat2 cilik. Jadi, aman pikir, bagi peluang kepada peminat2 mereka dulu untuk bersama diorg. Aman maybe akan jumpe lagi diorg ni kat office PTS or kat event2 Komik-M. hehe. Harap sangat lah! =)

Masa yang dinanti2kan pon tiba! Anugerah Pekomik 2010 mula berlangsung di dewan Kedah dan dimulakan dengan nyanyian puisi oleh Nikbinjindan yang sangat cool~!! Sedap sore dia. aman agak khusyuk gak ar. Tapi aman x lama sangat kat situ, sebab kawan2 aman dah ajak gi solat dan bila aman masuk balik, anugerah dah separuh bermula.

Ramai jugak artis2 komik yang datang~! Masa tu, aman cuma menunggu seorang je. Setiap kali pintu dewan dibuka, aman mesti toleh klu mamat tu datang. Tapi x.. huhu.. eh, eh, jangan pikiq bukan2, mamat yang aman maksudkan ialah Keith dr Gempakstarz~! Sebab aman mengagumi karya beliau. dan karya beliau gak mnjadi inspirasi aman. Aman ada 1 impian, utk dapat collab dengan Keith satu hari nanti. Hehe! (huh...ntah berapa tahun kah kena tunggu tu...huhu) Apa pun, aman kena terus bersaing! Even dia idola aman, aman jugak menjadikan dia pesaing aman! Maybe orang akan cakap merepek, sebab org amatur macam aman target utk setanding artis pro macam Keith. Tapi lantak lah, ada aku kesah~! hahaha. Yang penting, target aku ni, akan buat aku better dr setiap aspek karya aku. (insyaallah klu aku teruskan konsisten..huhu) Yosh~!!!

Sesi anugerah berakhir dengan lancar. Gempakstarz byk memenangi kategori yang dipertaruhkan, begitu jugak komik2 yang lain. Tapi yang kelakar n bestnya, karya Pac (pelukis TwinX) yang telah dinobatkan sebagai Komik Terbaik memang COOL~!! Memang kelakar bila tengok muka Pac masa nama dia di umumkan (sebab dia da give up n x expect akan menang~! haha) haritu. hahaha. Bak kata Tuan Faizal Mukhtar, boleh lah Pac beli sikat banyak2. Hik3~

Ketika sesi bergambar sedang dijalankan, aman pun amek langkah untur undur diri. Kesian kawan2 yang dah lama menunggu. Huhu. Kitorg pun bertolak utk makan, solat dan terus balik. Hoho, tiba2 member aman Inas menghulurkan komik Aku, Kau dan Komik #2 kat aman! Nak tanda tangan katanya. haha, x sangka hari ni ada gak 1 lagi sesi tandatangan untuk aman. huhu. Tenkiu2 kerana sudi support aman. Hehe.. (masa ni muka mengantuk dan letih, jadi agak muram sket, tapi hati gembira berbunga2..wee~)



Hari tu merupakan hari yang bermakna jugak buat aman. Aman seharian tak habis2 teruja berjumpa pekomik2 heibat kat Malaysia nih~! Hehehe. Aman nak berterima kasih kat kawan2 aman, Ajiz, Kaydee, InaS, Aqis dan Ainaa sebab sudi buatkan hari aman ceria macam ni. And terima kasih gak kat para kawan2 pekomik yang lain dan sorry kalau ada salah laku atau kata. huhu. aman berharap REVgang ada ketika itu. Mesti lagi banyak benda merepek leh rakam. hehehe. (takper2, len kali akan ada~!!) So, 1 lagi tarikh terindah yang bakal tercatat dalam diari hidup aman sebagai pekomik amatur~! Cool~!



-out-


p/s--bajet nak beli 1 komik 1 novel je, x sangka beli lagi banyak dari aritu. adoiii~ X____X

Thursday, April 1, 2010

Komik Review #1

Ok, memandangkan aman jarang update blog (sebab tatau nak cerita apa), so, aman decide untuk promote syarikat Komik-M yang aman tengah support skang dengan bagi review PERSONAL tentang komik yang aman dah baca. Diulang lagi ye, PERSONAL review ok. Jadi, mungkin juga apa yang aman rasa berlainan dengan taste korang. Jadi, untuk membuktikan review aman ni betol or tak, beli dan baca sendiri ye~! Support komik Malaysia~!! Yeah!

**********


TAJUK: Misi 8A
PEKOMIK: Afiq & Nazry
SINOPSIS & PREVIEW: Sila Klik Utk Baca Ye~!

KOMEN: Haha, komik yang mencetuskan kontroversi. Ok, untuk komik ni, bagi aman jalan cerita dan penyampaian sangat best~! Bebudak yang nak amek PMR atau SPM boleh la amalkan tips2 yang ada dalam komik ni. Tapi jangan ar korang baca komik ni je, baca la gak buku pelajaran tu oi~! Klu nak betul2 dapat 8A la. hehe. Neway, walaupun tujuan komik ni untuk memberi panduan tentang pembelajaran, tapi Nazry (penulis) tetap concern dengan jalan cerita yang menarik, kisah2 hubungan kekeluargaan dan cinta tu best. Gaya lukisan Afiq agak simple. Even tak sedetail Aviasi Fantasi, tapi bagi aman kira ngam la dengan jalan cerita yang santai camni. Sangat rekemen kepada korang yang nakkan bahan bacaan yang menarik, ilmiah, dan kelakar~! hehe, info2 pasal budak2 sengal jawap exam tu memang cool~! hahahaha!





TAJUK: Ultra Qalif
PEKOMIK: Bop
SINOPSIS & PREVIEW: Sila Klik Utk Baca Ye~!

KOMEN: Komik adiwira yang sempoi gak~! Terubat gak rindu aman yang gian dengan siri Kecemprengman. huhu. Jalan cerita Ultra Qalif santai dan senang baca. Tak tension2. Memang cool untuk bacaan waktu petang sambil menghirup kopi cengkudu~! Aman dapat jangkakan watak Ultra Qalif ni akan dicosplay 1 hari nanti. Lukisan memang sempoi, dan aman memang suka lawak loyar buruk dalam citer ni. (part cermin mata dengan kes eksiden tu~! haha..siot!) Hope Bop boleh cepatkan keluaran setiap siri komik ni sebab siri ni memang ada potensi untuk tackle kanak2, dan kalau siri ni keluar lambat, takut sifat teruja kanak2 tu kat Ultra Qalif akan pudar dan spoil la. So,teruskan Ultra Qalif cepat2~!! Siri yang best!





TAJUK: Dunia Didi
PEKOMIK: Ard One
SINOPSIS & PREVIEW: Sila Klik Utk Baca Ye~!

KOMEN: Hoho,komik kanak2 yang best la. Aman xleh nak judge lebih sebab komik ni memang untuk kanak2. Lukisan yang sangat2 santai, cerita yang sempoi, memang bagus untuk mengajar kanak2 tentang penjagaan alam sekitar. Setakat ni aman masih tak sure flow cerita ni untuk siri yang seterusnya, tapi aman harap klu watak2 kawan Didi akan di ketengah lagi. Macam cerita Shin Chan yang ada Kazama, Nini, Bo dan Masao. Diorang bukan saja watak sampingan tapi jugak watak2 penting yang hidupkan komik Shin Chan tu. Jadi, memang best kalau Ard One boleh buat pengembaraan yang best antara diorang dengan Kapten Hijau. hehe. Sebab kanak2 skang suka baca cerita2 yang ada advanture. (klu x silap la..huhu) Apa pun, all the best kat Ard One dan Dunia Didi~! Aman menantikan siri yang seterusnya~!! hehe.



**********

Cukupla 3 komik dulu. Pasni aman nak edit entry tentang Anugerah PEKOMIK lak. Aman akan sambung review 3 komik lagi setiap entry. Dan klu aman rajin, aman akan review siri Komik-M yang dulu2 macam Kecemprengman, Orang Kuat, TwinX, Shootz,Smash20 dan lain2. Ok, nak sambung lukis komik~! aman bajet tahun ni nak publish 2 buku. berjaya atau tak? Doakan la ye~! Ganbateh Aman~!!!!

^______^

-out-

p/s--seluruh entry ni ditaip dengan jujur, tiada niat untuk Aprilfool ye... -____- ...harap maklum..huhu

Wednesday, March 24, 2010

Hari Terbaek~!!

Pesta Buku kembali tahun ni. Pada pesta buku tahun lepas, merupakan antara kenangan terindah aman dalam dunia komik bila aman bertemu dengan ramai artis2 komik dan mengagumi mereka yang sedang sibuk menanda tangan kepada peminat2 komik. Tahun ni, pada mulanya, aman ingat pesta buku 2010 ni hanya biasa2 saja, tapi TAK....!! Bila aman tengok dalam jadual Komik-M tahun ni di pesta buku, tercatat 1 aktiviti bertemu artis komik dan salah satunya ialah Aman sendiri~!!! (sebenarnya dia tulis REVgang, aman ahli REVgang ye..hik3..) Oh, ye, bila sebut pasal REVgang, mesti ada yang tertanya, apa tu REVgang? Camni, REVgang ialah group pekomik muda yang bernaung di bawah Komik-M. Ahli2 REVgang ialah..........Ah, malas utk bercerita panjang. Lain kali aman akan buat entry tentang REVgang ni. Tapi utk lebih mengenali kami, boleh klik ke link INI~! heee..

Aman bertolak dari UIA dengan Aina. Asalnya kami janji utk bertolak dalam pkul 9 pagi dan bertemu Irfan pkul 10 di Stesen Masjid Jamek. TAPI disebabkan kepenatan x tido seharian, aman terbangun pkul 8.45 pagi~!!! (ehem..tido lepas subuh ye..jgn cakap aku x solat lak..huh..) Aman sangat la cuak lalu terus call aina, dan ternyata..beliau jugak br bgn tido.. hik3.. pastu tepon Irfan lak, mane tau mamat tu dah tunggu kat sana, skalik tepon2 je.. first, sore da lemah gemalai n ayat beliau.. "aku kat bilik lagi..." HAHAHA..tiga2 baru bangun. Terbaek lah~!!

Jadi cam biasa, kitorg bergerak nek LRT ke Masjid Jamek dan kelihatan Irfan tgh duduk khusyuk memandang phone beliau. Huh, new haircut. Aman mulanya ingat nak potong rambut gak.. serabai betul rambut aman aritu..huhu. Pastu kitorg bertiga nek STAR ke PWTC. Sesampai je PWTC,aman dengan bangga nya membawa mereka ke dalam dan ronda2 pesta buku yang sesak orang tu...dan kami sesat. huhu.

Lepas tanya orang, baru dapat tau kedudukan booth PTS yang sememangnya di aim dr dulu lagik. Sesampai je kat booth PTS, keadaan sememangnya sesak. Kitorg terus aim ke rak komik. Kitorg menyelit2 dengan jayanya untuk sampai ke rak komik. Then masa aman di bahagian Novel PTS ONE, aman ternampak sorang mamat ni, JIMIE~!! Editor grafik yang berbakat besar! hehe. Ni idola ipan ni. Sempat salam2 dan aman terus ke rak komik-m. Belum sempat nak sampai ke rak komik, ada sorang makcik memblok jalan dengan pamphlet Komik-M. Makcik tu da la x bagi salam, pastu bagi pamphlet lak tunduk2 muka. Huh.. eh, bila dilihat betul2 makcik itu.... laaa.. Lavendra rupenya..hahahahaha~!

Sememangnya keadaan kami ketika itu agak terpinga2. haha. masing2 tak tahu nak buat apa. Mata meliar2 melihat keadaan sekeliling booth PTS. ramai orang. dah agak dah pun. pastu aman bertemu beberapa lagi kelibat orang yang aman kenal, sperti Kak Husna, salah seorang editor PTS yg kecil molek seperti budak sekolah, Aviltone pelukis Hibrid dgn rambut barunya, dan Poyo pelukis Kecemprengman yang juga dengan rambut baru~!! (Huh, hari ni New Haricut day kah? Aku ketinggalan~!! >__< )

Kami sebenanrnya menunggu jam 2 petang sebab ketika itu lah kami akan beraksi di pentas aktiviti PTS~!! Tapi nampaknya masih awal, jadi aman mengambil keputusan untuk meronda2 sekeliling pesta buku ni. Laven ikut aman sebab dia sendiri belum ronda2 lagi. Ipan mengghilang ntah ke mana, isap rokok agaknya.. (maaf, itu cume fitnah. Ipan benci rokok~!) Aina pula mengambil peluang utk curi2 bertemu lelaki lain di tingkat bawah...... (-___-) hoho, sebenarnya dia pergi bertemu dengan abg2 karikatur yang akan dia sertai x lama lagi. hehe.Setelah beberapa ketiak..eh, ketika, bile kaki aku n laven pon dah penat jenjalan, akhirnya kitorg calling2 irfan n jumpe aina utk solat zohor dulu. Nazry n Afiq pon masa tu dah otw nak sampai PWTC. So, aku, irfan, laven, aina, reja dan sitrahaslee pegi la ke surau yg berdekatan. (jauh sebenarnya..) Masa kat sini la baru dapat berbual2 dengan Reja (pelukis Shootz!) dan Sitra (pelukis Takaza). Rupenya Sitra sebaya je dengan aman. Baru 22 thn. dan nama adik beradik beliau mmg unik. Ala2 nama watak komik Hong Kong. Sangat cool~!

Berbual punyer lama, dapat calling dari Naz yang katenya sesi REVgang dah nak start~!! Tengok2 jam, dem~! Pkul 2 dah beb! Kitorg pon berlari2 zirafah masuk ke pesta buku.. Sesampai je, Naz dan Afiq dah awal2 di interview oleh enche Faizal Mukhtar. Hohoho, masa tu, aman mmg cuak. Ntah ape la nak cakap atas pentas kang. huhuhu. Tengok adik beradik Feeqry ni cam rileks je, maybe diorg dah biasa2 kot diinterview oleh surat khabar Harian mahupun Berita jam6. Masa sesi ni, ramai gak orang2 yang aman kenal dari FB memunculkan diri seperti Suffian (peminat tegar Komik-M), Saurukent (peminat tegar Ainaa), Bhutet (peminat tegar hens) dan ramai lagi~!!

Setelah sesi Naz dan Afik berakhir, enche Wanzu minta Aman dan Irfan pula naik ke atas pentas. seriously, ni lah kali pertama aman berdepan dengan orang awam untuk sesi interview dan otograf. klu cakap aman x cuak, memang tipu la. sedangkan irfan yang sebelum ni dah hadiri sesi otograf peminat kat JB pun masih cuak, aman yg 1st time lagi ar. Tapi kitorg naik dengan muka pure2 cool~! hohoho. interview di mulakan seperti biasa. soalan2 seperti, lukis komik ape? sejak bila kenal komik-m? apekah berkembangan perut..eh, komik? dan beberapa soalan basic untuk mengenali seorang pelukis komik. time tengah2 interview tu, aman terperasan seseorang membawa camera (rakam).. aman x kenal orang tu, tapi dari logo baju mamat tu, memang sah~!! orang TV9~! tak lama lepas tu, aman ternampak lak kelibat seorang wanita berambut pendek yang sgt sweet bersalaman dengan pengerusi PTS, Puan Ainon. Huh, Irma Hasmie??

Semasa sesi para peminat untuk menunjukkan bakat, memang ia mengkonfemkan tekaan aman. Ya, Tam (pelakon Cili Padi) dan Irma Hasmie naik ke atas pentas untuk melukis sambil2 mempromosikan Komik-M di rancangan Kawan@ TV9 (klu aman x silap). wahh..masuk TV?? cool~!! Aman pun mula la buat muka2 senyum kodok sambil cover2 sopan2 tenggiling. hehehe. seterusnya pulak, acara tandantangan. sememangnya x ramai yang ke depan untuk minta sign. (huhu..sape je la aman wan ni..) cuma suffian ke depan untuk minta sign, dan diikuti oleh seorang budak lelaki dan adiknya. hehe. Aman banyak gak bertanya kat budak tu, dia minat komik tak? lukis komik tak? dan aman ada bagi kata2 nasihat untuk jadi pelukis dan jgn abaikan pelajaran. budak tu pun cam teruja. (terutama adik perempuan dia yang ligat bercerita..haha).









Neway, aman mmg agak suka bergaul dengan budak2. Aman harap kalau komik solo aman keluar nanti, aman akan ada ramai peminat dari kalangan kanak2. huhu (aku bukan pedo..) Bukan apa, sonok bile dapat buat budak2 hepi. sebab diorg slalu jujur dengan perasaan diorg. klu best, dia kate best. klu tak, dia cakap tak. Jadi, itu antara misi aman la. hahaha, utk dapatkan ramai peminat2 cilik.

Sesi kami tamat dengan lancar. Semasa kami turun dr pentas, Irfan tiba2 cakap sesuatu yang agak mengimbas memori kitorg. "Man, kan aku dah cakap hari tu,kita akan duduk sebelah2." Irfan tegur. Masa tu aman teringat balik. Saat kitorg belum lukis komik dengan Komik-M, saat kitorg baru dalam proses menghantar proposal komik kepada enche wanzu, kitorg da janji klu kitorg berjaya, kitorg akan duk sebelah2 time sesi tandatangan dengan peminat. haha, x sangka benda ni betol2 berlaku. (hehe)

Neway, seterusnya giliran Laven dan Ainaa lak utk diinterview. Hehe, ape lagi, memandangkan mereka lah the only bunga kat Komik-M, jadi agak diberi tumpuan orang. hehe. cool~! Seperti biasa, mereka juga ditanyakan soalan yang sama seperti kami.

Selepas tu, seperti biasa. misi seharian kami dah pun berakhir. Banyak gak benda2 yang berlaku pastu. perjumpaan ramai2 pekomik yang borak2. bergambar2 dengan editor2 yang kacaks2 belaka. dibelanja minum2 oleh enche wanzu. sesi shopping yang berpatutan (peh..habis duet poket...) dan tentulah, sesi bergambar dengan ahli2 REVgang~! Akhirnya REVgang lengkap juga. (sebelum ni kitorg ada buat perjumpaan tapi tiada Ainaa masa tu.)


Senja semakin bertungkus lumus memunculkan diri. Masing2 mula beransur pulang. Naz, Afik dan Laven tumpang enche Wanzu. Aina pula gerak sendirian kerana ingin bertemu teman lain. Aman dan Irfan bersama2 pulang menaiki LRT.
(setelah penat membawa beliau berjalan2 di Masjid Jamek sehingga sesat. haha) Setelah Irfan sampai ke destinasi beliau, aman terus ke putra. Aman kemudian naik bas rapid seorang diri pulang ke UIA. Aman duduk di kerusi belakang, dan lampunya rosak ketika itu. Badan aman sangat letih, kaki dah kebas, perut lapar, mata mengantuk, kepala terbayang assignment yang aman tinggalkan, ada banyak drawing bangunan x siap, esok dah kena present depan lecturer, terbayang pula satu persatu kenangan di pesta buku, bebudak REVgang, enche wanzu dan alif, ahli2 pekomik..... aman keseorangan dalam kegelapan dan diikuti bunyi enjin bas,sebuah senyuman masih tak lekang dari bibir...



(^_______^)


-out-

p/s--segala gambar dicuri dari laven, kumpulan pts, dan reja. huhu..sori2~! sebuah hari yang terbaek dalam hidup~!!